• Szállítók részére
  Szállítók részére Minőségi kenő, és üzemanyagolajok szállítmányozási cégek számára
  Részletek
 • Ipar számára
  Ipar számára Minőségi kenő, hydraulika olajok ipari felhasználásra Részletek
 • MezÅ‘gazdaság számára
  Mezőgazdaság számára Minőségi kenő, és üzemanyag olajok a mezőgazdaság számára
  Részletek
 • Lakosság számára
  Lakosság számára Minőségi motor, és egyéb olajok a mindennapi használatra
  Részletek
péntek, július 12, 2024

Válasszon helyesen

Miről dönt mikor olajat választ?

Az olaj megfelelő megválasztása elsődleges fontosságú a gépkocsi biztonságos működése szempontjából. A motorolaj szempontjából a városi üzemeltetés az egyik legextrémebb terhelést jelenti. A rendszeres rövidtávú utak esetén (kb. 5-10 km-esek) a hideg-indítások – ha minimálisan is – hígítják a motor olajat. Ez esetben az olaj kenőképessége romlik.
Amennyiben romlik az olaj kenőképessége, úgy növekszik a belső súrlódás és a hőmérséklet emelkedik. Ennek hatására az olaj megég, kokszosodik, iszaposodik. Az olajiszap és a koksz hatására a dugattyúgyűrűk beragadnak. Az iszap hatására az olajcsatornák beszűkülnek, eltömődnek. Drasztikusan romlik a kenés és a hőelvezetés. A besült dugattyúgyűrűk mellett a forró kipufogógázok lefújnak a karterbe túlmelegítve az olajat, és ez a folyamat kezdődik elölről újra és újra mindaddig, amíg a motor és az olaj bírja. Hidrotőkés motoroknál – pl. a Skodánál – a hidrotőke a szelephézagot állítja. Ha eliszaposodik, a cseréje rendkívül komoly összegekbe kerülhet. A garantáltan jó minőségű olaj és a gyenge minőségű olaj közötti megtakarítás csak töredékét fedezi a majdani javítási költségnek. Az iszapos motor a katalizátort és a lambdaszondát is károsíthatja, nem beszélve a jelentősen megnövekedett üzemanyag fogyasztásról. A dízelüzemű autóknál a rossz porlasztásból adódó koromképződés is hasonló problémát okoz. Ezért van nagyon nagy jelentősége a gyártók által előírt motorolaj használatának.
 • Korrózió védelem, védőbevonat képzése álláskor, káros anyagok semlegesítése üzem közben,
 • Alacsony abszorpció, hígulás – ne vegye fel az üzemanyag gőzt és a vízpárát,
 • Alacsony legyen a párolgása,
 • Csökkentse a súrlódást,
 • Üzemanyag takarékosság – FE (fuel economy) kifejezetten ehhez tervezett motoroknál alkalmazzák,
 • Hosszú olajcsere periódusok – nagyobb teljesítményű olajokra van szükség
 • Oldja és lebegtesse a motorban keletkező szennyeződést – olajcsere alkalmával a szennyeződés kiürül a motorból,
 • Ne károsítsa a katalizátort,
 • Ne habosodjon,
 • Utántöltés esetén keverhető legyen más olajokkal is – hosszabb csereperiódus alatt több olaj fogyhat,
 • Jó nyírási tulajdonsággal rendelkezzen,
 • Ne savasodjon – magas kéntartalom a töredékére csökkenti a csere-periódus idejét.

A Full-Sopron Hungary nagykereskedelmi Kft. által forgalmazott motorolajok mindezen igényeket teljesítik a motor számára, üzemidejük teljes tartama alatt!

A motorolaj az egyik legolcsóbb, azonban a legfontosabb “alkatrésze” a gépkocsinak.
Aki hosszabb ideig szeretné használni az autóját, annak érdemes fokozott figyelmet szentelnie az olajcserékre. Az autógyártók közlik a normál és a fokozott igénybevétel melletti (városi, rövid utak) intervallumot. Óvja meg motorját és csökkentse az üzemanyag fogyasztását megfelelő Full-Sopron Hungary Nagykereskedelmi Kft. által forgalmazott motorolaj választásával, a motor egészségéért! Az olajcserekor  a gyártó előírásait minden esetben be kell tartani.

 • 1993 után az összes autóba megfelelő minőségű a legalább 15W40 viszkozitási fokozatú  olaj a megfelelő API fokozattal,
 • 1999 után minden autóba az 10W40 rész szintetikus olaj a megfelelő API fokozattal,
 • 2005-től EURO 4-es dízel részecskeszűrős autóba csak low SAPS (SA-szulfát hamu, P-foszfor, S-kén) jelölésű alacsony kén, foszfor és hamu tartalmú olaj önthető.
 • 2009 után gyártott autóba javasolt a 5W-30, illetve 5W-40 SAE fokozatú olaj, a megfelelő API és ACEA minőségben.

Természetesen a SAE viszkozitási fokozatok mellett az API és ACEA minőségi előírásokat is figyelembe kell venni a megfelelő Full-Sopron Hungary Nagykereskedelmi Kft. által forgalmazott motorolaj kiválasztásához.A más besorolású motorolaj szulfát hamu tartalma dugulásokat okozhat a dízel részecskeszűrőben (DPF – Diesel Partikular Filter). Mely azáltal, hogy nem tud rendszeresen kiégni a szűrőből lefojtja a motort, ami az üzemanyag fogyasztás jelentős növekedéséhez és a teljesítmény csökkenéséhez vezet. Nem megfelelő motorolaj használatával ~200.000 km-ről 50.000 km-re is lecsökkenhet a részecskeszűrő élettartama.Az alábbi egyszerű tesztet Ön is el tudja végezni gépkocsiján (csak hideg motornál javasoljuk!) Ha az olajbetöltő sapkát leveszi, és a szelepfedél alá nyúl az ujjával, és szemcsés, ragacsos, vagy fogkrém állagú krémet talál, akkor ez az alábbi hibákból adódik:

 • Nem a megfelelő minőségű olaj került a gépkocsijába (pl. szintetikus helyett ásványi olaj, amely megég!)
 • Nem a megfelelő időben történt a csere (pl. 10-20.000 km-rel többet futott a gépkocsi az olajjal)
 • Rendszeresen sportosan használták az autót (ha benéz az olajbetöltő nyíláson a szelepfedél alá, akkor a barnulás nyomokat is láthat – optimális esetben akár 300-400.000 km-nél is fém tiszta még ez a felület.


Felhívjuk figyelmét, hogy valamilyen más meghibásodásra is utalhatnak ezek a jelek, pl. víz vagy hűtőfolyadék kerülését az olajtérbe, annak keveredését a motorolajjal.
Tanácsért keressen meg bennünket elektronikus levélben kérdésével.

 

 

Kapcsolat - Elérhetőség

Munkaidő:
H - P: 8:00 - 16:00

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - ügyvezető
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - pénzügyi előadó

9400 Sopron, Ágfalvi út 2/A 2. em. 19.
Tel: +36 20 921 2101